A bőrszín ötven árnyalata

„Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által. Akik Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöttétek magatokra. Krisztusban tehát nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok Krisztus Jézusban. Ha pedig Krisztuséi vagytok, akkor Ábrahám utódai vagytok, és ígéret szerint örökösök.”
Pál levele a galatákhoz 3:26-29

Nem jó ez így. Isten teremtett egy csodálatos világot, mely minden ízében él. Nincs két egyforma pillangó vagy cserebogár, de még két egyforma vérszívó szúnyog sem. És kimondjuk, hogy ez így van rendjén. Amikor már közeleg a tél, a közösségi oldalakon egymás után láthatod a hópelyhek fényképét, egy-egy cikket, melyekben írnak arról, hogy nincs két egyforma belőlük, hatalmasra nagyított felvételeken láthatod a formák bonyolult variációit, és szemed-szád tátva marad, mert milyen gyönyörű. 

Aztán lemerülsz szintén a világháló segítségével a tenger mélyére, és a lélegzeted is elakad a halak sokszínűségétől, a korall telepek gazdag formáitól, a víztükör alatti világ elképesztő csodájától, és kimondod, hogy ez így van rendjén. Ne legyen minden hal ponty vagy keszeg, ne legyen minden pillangó szürke semmiség, ne legyen minden madárdal ugyanaz, ne legyenek egyformák a homokdűnék. Legyen minden ilyen sokszínű, legyen minden egyéniség. 

Tekinteted azonban tovább halad, és embereket látsz. Különböző bőrszínnel, nemmel, politikai, világnézeti, nemzetiségi, szexuális identitással, és már másként gondolkodsz. Mert ő nem töltheti be azt a pozíciót, ő nem lehet ugyanolyan értékes, őt nem illeti meg hasonló bánásmód, mint a másikat. Mert csak a „fehér, jólszituált kinézetű férfi” lehet szuperhős. És talán még fel is emeled a hangodat, ha valaki másként vélekedik, ha harcol egyes nem, nemzetiség, bőrszín jogaiért. 

Pedig a Biblia nem tanít az előítéletekre, a bármilyen alapú megkülönböztetésre. Isten ma azt üzeni neked, hogy válaszd az Ő útját, és nézd azzal a csodálattal az emberi sokszínűséget, ahogy a milliónyi hópehelyben gyönyörködsz. Aki megalkotta a természetet, Ő teremtette az Embert is, Téged és engem is olyannak, amilyenek vagyunk. Feketék, fehérek, alacsonyak, magasak, vékonyak és teltebbek, nők és férfiak. Így Ember az ember. Ezzel a sokszínűséggel megáldva. 

Ez Isten ajándéka, hát élvezd, éld meg ezt a az ajándékot a mindennapokban! Lásd meg az értéket abban, aki különbözik tőled! Lásd meg, hogy a keresztre nincs korhatár kitéve, minden időben, minden embernek az életet jelenti, jöjjön napkeletről vagy napnyugatról, legyen kék vagy zöld szeme. És lásd meg ma, hogyan adhatsz hozzá Te magad ehhez a sokszínűséghez! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia