Kiráz a hideg, ha csak rá gondolok!"Szeressétek ellenségeiteket, áldjátok azokat, akik titeket átkoznak, jót tegyetek azokkal, akik titeket gyűlölnek, és imádkozzatok azokért, akik üldöznek titeket!"
                                                                                                   Máté 5:44.

Lehetetlen megvalósítani! Kiráz a hideg, ha ránézek, megfojtanám egy kanál vízben, átkozott, de legalábbis megátkoznám, ha bírnám! Ezek a szavak közelebb állnak egy megbántott, gyűlölt, kigúnyolt, megvetett emberhez. Mit gondolsz, talán Jézus elhibázta, amikor ezt a parancsot adta? Vagy esetleg nem is úgy gondolta?
Hát lássuk csak mit szeretett volna mondani neked ezzel?
1.)    Szeresd ellenségedet! De hogyan szeretheted, ha bánt? Úgy, hogy figyelmen kívül hagyod hibáit. Elviseled türelmesen.
2.)    Tégy jót vele! Hogyan? Hisz nem kedveled! Keresd a módját, hogyan szolgálhatsz neki. Mit tudnál adni? Mivel tudnád a javát előmozdítani?
3.)    Áld, aki átkoz. Hát ez mit jelent? Jelenti, hogy hogyan beszélsz vele és róla. Az áldás egy pozitív szó, amit másoknak vagy másokról kimondunk. Nem lenyomjuk, hanem felemeljük, bátorítjuk őket.
4.)    Imádkozz azért, aki bántalmaz téged. Ha imádkozol, nem csak ő, hanem te is meg fogsz változni, legalábbis a viszonyulásod feléje bizonyára megváltozik.
Továbbra is azt mondom, szinte lehetetlen Jézusnak ezt a parancsát megtartani. Találtam egy idézetet, ami segít a megvalósításban. Próbáld ki!
„Először is meg kell értened, hogy Isten szeret téged. Aztán át kell érezned, nemcsak
intellektuálisan, hanem a szíveddel is. Aztán ahhoz, hogy megszabadulj a múlttól, és szeretni tudj ma, megbocsátasz azoknak, akik megbántottak. Utána pedig elkezdesz szeretetteljes gondolatokat gondolni, szeretetteljesen viselkedni, és majd jönnek a szeretetteljes érzések.” (Rick Warren: Isten életet átformáló ereje 66. oldal)
Összefoglalva: Bár a szeretet érzéseket kelt, de több mint puszta érzés. Bár úgy tűnik, irányíthatatlan – „a szerelem puszta verem, beleestem, benne vagyok, nem láthatok, nem hallhatok” (Petőfi) – Jézus azt mondja, irányítható. Egyenesen megparancsolja, hogy szeressünk. A szeretet több mint szavak és érzések.  Jézus nem azt parancsolta, hogy szívmelengető érzések töltsenek el minket mindenki iránt. Őt sem töltötték el ilyen érzések a farizeusok iránt. Nem kell kedvelnünk mindenkit, de szeretnünk – igen!
S ha még ezek után sem megy, kérd Istent minden nap, hogy adjon neked szeretetteljes gondolatokat, szeretetteljes érzéseket, amik aztán téged, a te hozzáállásodat mindenképpen meg fogják változtatni. Tedd meg, ha szeretnél megkötözöttség nélkül, felszabadultan boldog lenni!