A mindennapok párbajai

„Nyomorúságomban az Urat hívtam segítségül. Az Úr meghallgatott, tágas térre vitt engem. Velem van az Úr, nem félek, ember mit árthat nekem?”
Zsoltárok könyve 118:5-6

Még két hét és vége a nyárnak. Még két hét, talán szabadság, talán már munka, de azért még mindig nyár van. Még két hét, és itt az ősz, ha nem is az időjárásban, de újból lapozhatsz egyet a falinaptáron, ahonnan már nem az önfeledt, derűs, napfényes augusztus néz vissza rád, hanem egy olyan hónap, amikor ismét elkezded érezni, hogy az éj növekszik a nappal kárára, és a ruhásszekrényben pakolsz egy kupacot fel, egy másikat pedig elérhető magasságba. Még két hét. 

De ezalatt a két hét alatt is szembe kell nézned az élet kihívásaival. Óriások leselkednek rád a bejárati ajtón túl, és sokszor azon belül is. Problémák, nehézségek, némelyiket te okoztad magadnak, másokba csak úgy belecsöppentél, és szívesen hibáztatnál mást, mindenki mást érte. Óriások, melyek a vesztedet lesik. A főnök elvárásai a munkahelyen, melyek elég gyakran irreálisak. Kötéltáncot jársz a magasban a munka, szabadidő, család között, és nincs biztosítóháló. Az árak és a megélhetés harca, melyben a pénztárcád állandó fogyókúrára van fogva. 

A családi konfliktusok Góliátja, mert igen, még oda is képes magát befészkelni, és ott rombol a legkegyetlenebben. Mert nehezen beszéli a másik a te nyelvedet, te pedig talán nem is próbálkozol, hogy megtanuld az övét. Nem nézed az érem másik oldalát, és foggal-körömmel ragaszkodsz a saját igazadhoz. Nyerni akarsz, és közben a legnagyobban veszíted. 

Konfliktusok saját magaddal, mert ez a szint sem tökéletes, és sokszor te vagy a saját magad óriása. Elégedetlenség, alacsony önértékelés, állandó megfelelési kényszer, és a sort lehetne folytatni a végtelenségig. 

Ma reggel Isten egy különleges üzenetet küld neked, a harcosnak, akire várnak a Góliátok: Ő veled van, és ez számít igazán. Ennél több nem kell. Ha Ő veled van, nincs az az óriás, aki győzelmet arathatna feletted! Ha Ő veled van, akkor nem számít a főnök, nem számít a gazdasági helyzet, győztes lehetsz, mert nem vagy egyedül. 

Ő veled van, hát bízz ebben, és nézz szembe a családi kihívásokkal! Ne add fel, ne hátrálj meg, hanem merj hinni a veled, az érted küzdő Istenben, aki sokkal nagyobb a legszűkebb bizalmi kört ostromló óriásoknál!

Ha Ő veled van, ha kéred Őt, ha keresed a társaságát, akkor nem számít mekkora az ellenség, hozzá képest említésre sem lesz méltó. Ha Ő veled van, nem számít a gyengeséged, a képtelenséged, mert Vele minden lehetséges. 

Hát kiálts Istenhez! Keresd a Vele való kapcsolatot! Nézz Rá, és ne az óriásaiddal foglalkozz! Ne arról beszélj, milyen nagyok a próbáid, hanem arról, milyen hatalmas a te Istened! 

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia