A jó barát

„Az olaj és a jó illat vidámít, de a jó barát lélekből jövő tanácsa is.”
Példabeszédek könyve 27:9


„Jó barát” – milyen ritkán hallani ezt a szópárt úgy, hogy mögötte valós tartalom húzódna meg. Pedig barátok okvetlenül kellenek az embereknek – még a legnagyobbaknak is.

Cristiano Ronaldo a világ egyik legjobb focistája. A Real Madrid 2009-ben 80 millió fontért szerződtette, így ő a világ legdrágább játékosa. A 2012-13-as évadban 55 gólt lőtt, megdöntve evvel Puskás Ferenc addigi 49-es gólrekordját. Magasra ívelő karrierjét azonban csak részben köszönhette tehetségének, nagy szerepet játszott benne ugyanis legjobb gyerekkori barátja, Albert Fantrau.
Cristiano és Albert ugyan abban a junior csapatban játszottak, mikor egy alkalommal eljöttek a Sporting CP megfigyelői, hogy megnézzenek egy meccset. Aki a legtöbb gólt rúgja, azt felveszik az akadémiájukra. Az első gólt Cristiano szerezte, a másodikat Albert fejelte be. Igen kiéleződött a két barát közötti verseny, és a harmadik gólhelyzetet ismét Albert teremtette meg. Megszerezte a labdát, kicselezte a kapust, és csak az üres hálóba kellett volna rúgnia, de ő Cristianónak passzolta, aki belőtte a második gólját. Ronaldot felvették a Sporting CP akadémiájára, pedig mindenki látta, hogy Fantraut illette volna meg e megtiszteltetés. A meccs után az öltözőben Cristiano megkérdezte a barátját:
– Miért tetted ezt?
Mire ő így felelt:
        – Azért, mert te jobb vagy nálam.
Ettől kezdve Ronaldo karrierje megállíthatatlanul ívelt fölfelé, Fantrauról pedig majdnem mindenki megfeledkezett. Abbahagyta a focit, több dologgal is próbálkozott, de nem járt sikerrel. Sokáig munkanélküli is volt. Egy újságíró azonban tudomást szerzett a nevezetes meccs történetéről és fölkereste házánál Fantraut, hogy igaz-e a történet.
        – Igen, így történt valahogy. – válaszolta szerényen mosolyogva Albert.
        – Ön gazdag embernek látszik – folytatta az újságíró  kényelmetlen kérdezősködését. – Honnan szerezte ezt a gyönyörű házat, a drága autót?
Albert erre büszkén ezt felelte:
        – Cristianótól!


Figyeljünk oda barátságainkra – a mai napon is!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet