Az egy talentum

„Mert úgy van ez, mint amikor egy idegenbe készülő ember hívatta szolgáit, és rájuk bízta vagyonát. Az egyiknek adott öt talentumot, a másiknak kettőt, a harmadiknak pedig egyet, kinek-kinek képessége szerint, és elment idegenbe.”
Máté evangéliuma 25:14-15

Milyen igazságtalannak tűnik Isten – gondolhatnánk, amikor a talentumokról szóló példázatot olvassuk. Miért van az, hogy a gazda egyik szolgáját olyannyira értékeli, hogy 5 talentumot ad neki, míg a másikat annyira becsüli, hogy csak 1 talentumot kap? Gyerekkoromban nagy problémát okozott nekem ez a történet, mert úgy gondoltam, hogy a talentum egy pénzérme, mint ami 20 évvel ez előtt a 100 forintos volt. Mikor azonban utánanéztem, mit is jelent a talentum, mindjárt árnyaltabbá vált a kép.

        Először is a talentum nem pénz, hanem súlymérték, melynek nagysága koronként és régiónként különbözött. Az eredetileg a sumérek által bevezetett mértékegység (i.e. 3000 körül) mai fogalmaink szerint 43,65 kg-ot jelentett, de később, például a Jézus korabeli Palesztinában ez már 58,93 kg volt. Ha fizetőeszközként használták, akkor ezüstöt értettek alatta, tehát a Jézus által említett 1 talentum valószínűleg egy 58,93 kg-os ezüsttömböt jelentett. Ma az ezüst árfolyama 150 Ft/g körül mozog. Egy kis matematikával (ha 58930 g-ot megszorozzuk 150-nel) kiszámolhatjuk, hogy az az 1 talentum mai fizetőeszközre átszámolva 8.839.500 Ft, majdnem 9 millió Ft. Ennek tudatában jobban érthető, miért háborította föl a gazdát, mikor a szolgája elásta a 9 milliót érő ezüsttömböt, hiszen evvel már bármelyikünk tudna valamit kezdeni. Csak például magyar állampapírokba való befektetéssel 1 év alatt (ha 4%-os kamatot számolunk) 353.580 Ft-tal gyarapította volna a kiinduló tőkét.
        Ez a kép azonban még mindig nem pontos, mert egy pedagógus 1973-ban havonta 1800 Ft-ot keresett, és ez az összeg bajosan lenne elég ma, 2014-ben. Nem csak az ezüst akkori és mostani értékét kell tehát összehasonlítanunk, hanem figyelembe kell venni a pénz vásárlóértékét is. Egy római katona Jézus idejében 26 év szolgálat alatt keresett 1 talentumot. Magyarországon 2014 első negyedében az átlag nettó havi jövedelem 150.530 volt
(http://www.ksh.hu/docs/hun/xstadat/xstadat_evkozi/e_qli030.html). Az éves kereset ezek szerint 1.806.360 Ft, amit ha beszorzunk 26 évvel, akkor 46.965.360 Ft-ot kapunk. Ha ezt a számítást vesszük alapul, akkor az utolsó szolga körülbelül 47 millió Ft-ot kapott a gazdájától.

        Mindek ez a sok számítás és kalkulálás ilyen korán reggel? A példázatbeli talentumok emberi képességeket jelentenek. Isten mindenkit megáld különböző adottságokkal, és még akkor is rengeteget ad, ha keveset ad. Ha Isten szemszögéből nézzük az embereket, akkor még a legutolsó is rendkívüli módon értékes a szemében, és temérdek ajándékkal halmozza el. Ha azt mondják rólad az iskolában, hogy tehetségtelenek vagy, ha azt mondják a munkahelyen, hogy értéktelenek vagy, ha azt mondják azok, akiket barátaidnak gondoltál, hogy hasznavehetetlen vagy, ne higgy nekik! Isten különleges értéket helyezett beléd. Sose feledd ezt el, és mindig éljél vele.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet