Kihelyezett memória - avagy emlékeztető jelek



Hát ez rémes! Azt hiszem, öregszem. Még az csak hagyján, hogy elfelejtem, mi volt a tegnapi ebéd, a tegnapelőttiről nem is beszélve, de hogy egy fontos megbeszélésről elfeledkezem! Vagy, hogy a pénztárnál, közvetlen fizetés előtt elfelejtem a PIN kódomat? Vagy épp megígértem valakinek, hogy imádkozom érte a műtétje előtt és alatt, és csak másnap jutott eszembe az egész, akkor is csak azért, mert felhívtak, és közölték, hogy a műtét sikerült?!
Valami emlékezetkiesést-gátló dilibogyót kéne szednem?
Aztán ma reggel egészen felvillanyozódtam. Ó hát, már 4000 éve is volt ilyen gond elődeimnél! Ezt olvastam az Igében:
„Szólj Izrael fiainak, és mondd meg nekik, hogy készítsenek maguknak bojtokat ruhájuk csücskeire nemzedékről nemzedékre, és tegyenek a csücskök bojtjaira kék zsinórt. Arra való ez a bojt, hogy amikor látjátok, emlékezzetek az Úr minden parancsolatára, hogy megcselekedjétek azokat. És ne a szívetek vágyát, és a szemetek kívánságát kövessétek, amely paráznaságba visz. Hanem emlékezzetek, és cselekedjétek meg minden parancsolatomat, és szentek legyetek Istenetek előtt!”
4.Mózes 15:38-40.
Akkor hát innen ered nagymamám szokása, hogy a zsebkendőjére csomót kötött, hogy el ne felejtsen valamit. Bár néha még egyet kötött rá, hogy el ne felejtse, miért kötötte az előzőt.
Isten azt mondta Izrael fiainak, hogy emlékezzenek. Emlékezzenek az útra, amelyen vezette őket, emlékezzenek Egyiptomra, a szolgaság házára, ahonnan kivezette őket, emlékezzenek a szombatra, hogy megpihenjenek és kapcsolatot ápoljanak Teremtőjükkel, és emlékezzenek Isten minden parancsolatára.
Ezt üzente ma reggel neked és nekem is az Úr. Ha kell, köss bojtot a ruhád sarkára, vagy a zsebkendőd csücskére, vagy ragaszd tele tacepaókkal hűtőszekrényed oldalát – a lényeg, hogy legyenek emlékeztető jelek, és ne felejts!
Ne felejtsd el, mit tett veled egész eddigi életed folyamán!
Ne felejtsd el az utat, amin vezetett!
Emlékezz ígéreteidre!
Emlékezz Teremtődre!
Ne felejtsd el, milyen értékes vagy, hogy életét adta érted!
Ne felejtsd el a találkozási dátumokat, Ő minden reggel vár rád, hogy beszélgessen veled, és a nap folyamán is folyton keres!
Ne felejts el Neked írt szerelmes leveléből minden nap elolvasni egy részletet, hogy erőt nyerj aznapra!
S ha tompul az emlékezőképességed, használj kihelyezett memóriákat!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet