Te meddig bírod?

„Ő pedig felelvén, monda: Meg van írva: Nemcsak kenyérrel él az ember, hanem minden igével, a mely Istennek szájából származik.”
(Máté evangéliuma 4. fejezet 4. vers)

Egy ember a körülményektől függően átlagosan 4-6 hétig bírja élelem nélkül. A hosszú böjt következtében leeshet a vércukorszint, melynek folyományaként fejfájás, szédelgés, koncentrálóképesség romlása, zavartság, görcsök és kóma is felléphet.

Ha valaki nem alszik eleget, csökken a teljesítőképessége, ingerültté válik. Négy nap múlva már hallucinálni kezd, majd tíz nap után olyan súlyos egészségkárosodást szenved, melynek vége halál.

Víz nélkül maximum 3-4 napig bírja az ember. Bár már enyhébb folyadékhiányos állapotban is fejfájás, gyengeség, zavartság jelentkezik. Súlyos kiszáradás esetén pedig szintén várható, hogy a létfontosságú szervek felmondják a szolgálatot és bekövetkezik a halál.

Egy ember - a búvárokat leszámítva - átlagosan fél- másfél percig bírja levegő nélkül. Ezután ájulás következik, majd az agy négy és fél percen túl visszafordíthatatlan módon sérül, végül öt perc múlva beáll az agyhalál.

S mi a helyzet a mentális dolgokat illetően?

Mivel társas lények vagyunk, mit gondolsz, meddig bírnád egy luxuslakásban egyedül, hermetikusan elszeparálva a külvilágtól (se mobil, se pc, se wifi!) és megfosztva minden társas kapcsolattól (sem ember sem állat, sem növény)? 

S ennél egy súlyosabb kérdés:

Mondd: Meddig bírod Isten nélkül?

„Mert ő benne élünk, mozgunk és vagyunk.” (Apcsel.17:28)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet