Lelki békénk titka

„Nagy békességük van azoknak, akik szeretik törvényedet; nem botlanak meg azok.”
Zsoltárok könyve 119:165

Bosszantó lehet, ha valaki nem törvény szerint jár el, különösen, ha ezzel téged megrövidít.

Kitörött a babakocsink kereke, s hogy újra használhassuk, megrendeltük az eltört alkatrészt  másod kézből. Használt alkatrészt kértünk, de használhatatlant kaptunk: töröttet, fúrtat, ragasztottat. Vajon milyen törvény alapján tette ezt az eladó? Egy biztos, nem Isten törvénye irányította, hiszen annak az alapja az egymásra figyelés, a szeretet: „Amit tehát szeretnétek, hogy az emberek veletek cselekedjenek, ti is ugyanazt cselekedjétek velük, mert ez a törvény” (Máté evangéliuma 7:12).

Amikor a fent említett eset után az eladótól az áru állapota felől érdeklődtünk, hebegni, habogni kezdett, és zavarában össze-vissza beszélt. A békesség messziről elkerülte.

Nagyon sok mindent megvásárolhatunk manapság. A boltok, weboldalak teli s tele vannak különbnél különb árukkal. Mindent el lehet ma már adni, így majdnem minden megvásárolható: babakocsi alkatrész, ház, szépség, egészség, boldogság és még sorolhatnánk… Lelki béke azonban sehol sem kapható. Tán elfogyott? Vagy sosem árulták? Nem, a lelki békét nem lehet megvásárolni. Nem lehet külső eszközökkel megteremteni, az belülről fakad. Ha a szeretet törvénye motiválja tetteinket, ha Isten törvényét nem azért tartjuk meg, mert meg kell, vagy mert félünk a következményektől, ha mindez szívből fakad, akkor bármi is történjen velünk, körülöttünk, lelki békénk lesz. Mert amit teszünk, nem kényszerűségből tesszük, hanem azért, mert szeretünk jót tenni.

Az rendben van – mondhatjuk, hogy ha Isten törvénye szerint járunk el, akkor lelkünkben békesség lesz, de hogy nem botlunk meg, az távol áll a valóságtól, nem? Hiszen a legjobb szándékkal is követünk el hibákat. Igen, sajnos a tévedés lehetőségét nem tudjuk kizárni, azonban ha szeretjük Istent és törvényét, ha jó kedvvel engedelmeskedünk neki, ha biztos léptekkel járunk a törvény védőkorlátjával szegélyezett úton, az megvédhet attól, hogy a bűn mellékösvényére térjünk.


Minden újabb nap egy útkereszteződéssel kezdődik. Ma melyik utat választod? Ne feledd, lehet, hogy a mellékösvény kecsegtetőbbnek tűnik, de egy biztos: nem fog lelki békét hozni! Azt csak a Jézushoz vezető út adhatja neked.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia