Erős torony

„Erős torony az Úrnak neve, ahhoz folyamodik az igaz, és bátorságos lészen.”
(Példabeszédek könyve 18. fejezet 10. vers)

Mindig csodálattal tölt el Isten tanácsainak gazdagsága és aktualitása, mely a Példabeszédek könyvéből szól hozzánk. Minden mondat, minden szó olyan súllyal bír, hogy mély alázatra ösztönöz.

A 18. fejezet három olyan erősséget említ, amiben bízunk, amiben hiszünk, ahonnan segítséget remélünk. 

  1. pénz - „A gazdag vagyona erős város az ő számára” (11.v.)
  2. emberek - „Erős város a testvér” (19.v.)
  3. Isten - „Erős torony az Úrnak neve” (10.v.)
Isten első kérdése ma; Mondd, te melyikben hiszel? - Abban, ahol a gondolataid legtöbbet időznek. Amelyik elérésére legtöbb időt, energiát áldozol.

Az Úrnak nevéhez folyamodik az igaz, mondja az Ige. De hogyan? Miként válik Isten erősséggé, azok számára, akik segítségül hívják az Ő nevét?

Annyi bizonyos Ő nem egy csodatevő dzsinn, akit a ’Jaj, Istenem’ keresztények megpróbálnak elővarázsolni baj esetén. Az ilyenek erőtelenek, ahogy Pál írja: „A vallásosság látszatát viselni fogják ugyan magukon, de megtagadják annak erejét.” (2Tim.3:5)

Nincs erőd, nincs energiád, kimerültél? Kérdezed; miért?

Jézusról azt olvassuk, elvonulva, tudatosan kereste a mennyei Atyával való kapcsolatot.

Ám az Ő imádsága távol áll a mai önző, egysíkú, sietős reggeli imáktól: „Uram légy velem a munkában, vigyázz a gyerekeimre, a lakásra, a ...”

Az ilyen imádkozóra is igaz Salamon megállapítása: „Aki felel, mielőtt valamit meghallgatna, balgának és szégyenteljesnek mutatkozik. (13.v.)

Ha erőt szeretnél Istentől, tanulj meg hallgatni. Ha olyan lelki békére vágysz, melyet az élet viharai nem sodorhatnak el; tanuld meg, Ő szelíd és alázatos (Máté 11:28)

Ugyanakkor Jézus imádsága nem ért véget az Ámennel, sőt mondhatni akkor kezdődött el igazán. Mikor a hallgatás után másnak is továbbadta a hallottakat. Számára ez több erőt adott, mint bármely fizikai étel, vagy ital (Ján.4:31-34).

Így „a keresztről való beszéd… nekünk, akik megtartatunk, Istennek ereje.” (1Kor.1:18)

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia