Az igazak áldása

„Az igazak javán örül a város, és amikor az istentelenek elvesznek, örvendezés van.  Az igazak áldása által gyarapodik a város, az istentelenek szája pedig romlására van annak.”

Példabeszédek 11:10-11

Áldás. Átok. Manapság nem gyakran halljuk ezeket a szavakat. A sikeres, szerencsés emberekkel szemben ott állnak pechesek és balszerencsések, akiknek semmi sem sikerül. Mitől függ, hogy mi jellemző életünkre?

A Biblia világosan fogalmaz: sorsunk nem a véletlen szüleménye, hanem a döntéseink, ill. az Istennel való kapcsolatunk függvénye. Bölcs Salamon a Példabeszédek könyvében tanulságokat, életformáló alapelveket rögzít, melyeket az élet igazolt. Mai igénkből csak egy dolgot emelnék ki: „az igazak áldása által gyarapodik a város”.

A helyzet nagyon egyszerűnek tűnik: „ha félem Isten és engedelmeskedem, akkor áldást kapok.” „Ha istentelenül élek ne számítsak semmi jóra.” 
Valóban erről lenne szó? Megvehető Isten áldása megfelelő viselkedéssel és parancsok betartásával? Az élet nagy kérdéseit nem lehet néhány mondattal megválaszolni, de abban biztosak lehetünk, hogy Isten igazságos mindenkivel szemben. Ez az uralmának egyik alappillére.

Az áldás és átok kérdésére a választ azokból az időkből találtam meg, mikor Isten személyes jelenléte még közel volt az emberekhez. Hallották hangját, beszéltek hozzá, első kézből kapták Isten ígéreteit.

„Ezt mondta az ÚR Abrámnak: Menj el földedről, rokonságod közül és atyád házából arra a földre, amelyet én mutatok neked. Nagy nemzetté teszlek és megáldalak, felmagasztalom nevedet, és áldás leszel. Megáldom azokat, akik téged áldanak, és megátkozom azt, aki téged átkoz. Megáldatik benned a föld minden nemzetsége.” (1Móz 12:1-3)

Isten áldást akar árasztani a Föld minden nemzetségére. Ábrahám élete és Istennel való kapcsolata tökéletlensége ellenére generációk számára jelentett igazi áldást. Ábrahám magvának lenni azt jelenti, hogy Isten különleges jelenléte, megsokszorozó hatalma jelen van életünkben. Az Újszövetség szerint mi is lehetünk Ábrahám magva lelki értelemben.

„ Mert mindnyájan Isten fiai vagytok a Krisztus Jézusban való hit által. Mert akik Krisztusba keresztelkedtetek meg, Krisztust öltöztétek fel. Nincs zsidó, sem görög, nincs szolga, sem szabad, nincs férfi, sem nő, mert ti mindnyájan egyek vagytok Krisztus Jézusban. Ha pedig Krisztuséi vagytok, akkor Ábrahám utódai és ígéret szerint örökösök vagytok. (Galata 3:26-29).


Ha Krisztuséi vagyunk, Őbenne vagyunk, az ősi áldás rajtunk keresztül is továbbáradhat. Gondold ma végig, hogyan lehetsz Isten áldásának közvetítője a befolyási köröd számára!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet