Nézz és láss!


„Emeljétek szemeteket az égre, tekintsetek le a földre, mert az ég szétfoszlik, mint a füst, és a föld szétmállik, mint a ruha, lakói pedig úgy elhullnak, mint a legyek. De az én szabadításom örökre megmarad, és igazságom nem rendül meg.”

Ézsaiás 51,6

Mit látsz, ha kinyitod a szemed?

Tudtad, hogy a látást is tanuljuk és egyáltalán nem természetes képességünk, még akkor sem, ha van szemünk? Volt egyszer egy férfi, aki vakon született és nőtt fel, de felnőtt korában az orvosok megállapították, hogy helyre tudják hozni, hogy egészséges legyen. Életében először kinyílt előtte a lehetőség, hogy lásson. Igent mondott a műtétre, ami sikerült is. A családon kívül az orvosok is nagy izgalommal várták, hogy mi fog történni, amikor kinyitja a szemét. Ám, őt is és a várakozókat is csalódás érte. Semmi sem úgy történt, mint a mesékben! Amikor a fény áthatolt a már egészséges pupillákon a szeme tökéletesen működött, nézett, de mégsem látott. Az embereket fáknak hitte, nem tudta megérteni mi az, ami előtte van. Hosszú éveken át próbálták megtanítani arra, hogyan érzékelje a körülötte levő világot, de végül végleg elvesztette látását, pedig a szeme továbbra is tökéletesen működött. Számára már túl késővolt. Amikor megszületünk és nézünk a környezetünk, a kultúránk, a körülöttünk élő emberek szemén és tapasztalatain keresztül tanulunk meg látni. Vagyis azt látjuk csupán, amit megtanultunk értelmezni is.

Mit látsz, ha kinyitod a szemed?

Mit látsz, ha a világra nézel? Mit látsz, ha a csodálatos Földet bámulod a benne levő emberekkel? Része-e látáskultúrádnak, hogy más szemszögből is megvizsgáld a dolgokat? Mit teszel, ha a Biblia más fénybe helyezi azokat annál, mint amit te gondolsz róluk? Vajon képesek vagyunk-e látni a valóságot úgy, ahogy Isten látja, vagy saját kultúránk annyira átalakított már bennünket, hogy számunkra már késő és mi is vakok vagyunk?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet