Megvagy!

Jézus így felelt neki: "Ma lett üdvössége ennek a háznak: mivelhogy ő is Ábrahám fia. Mert az Emberfia azért jött, hogy megkeresse és megtartsa az elveszettet."
Lukács evangéliuma 19:9-10

Zákeusnak, a vámszedőnek nem volt helye a mennyben. Bűnös volt és ezt ő tudta a leginkább. Emlékezett, hogy rengeteg embert átvert, hogy kihasználta a pozícióját anyagi előnyökért és visszaélt a hatalmával. Tudta, hogy a mennyben nincs számára hely.

Zákeusnak, a vámszedőnek nem volt helye a földön. Bűnös volt és ezt az emberek nagyon jól tudták. Utálták is érte, amiért átverte őket, amiért kihasználta a pozícióját. Utálták, és kitaszították, és így nem volt számára hely a földön.

Így kötött ki egy fán. Ott a lombok között megbújva nézte, ahogyan Jézus elhalad, és vágyott rá, hogy bárcsak ott lehetne lent ő is. Bárcsak ne tette volna velük meg azt a sok rosszat! Bárcsak emelt fővel járhatna újra! Bárcsak lenne helye a földön, ha már a mennyben nem is lehet...

Ekkor Jézus megállt, és meghívta a mennybe! Mert nem az a fontos, hogy hány bűnt követünk el, hanem hogy meg tudjuk-e bánni őket! Lehet, hogy kiestünk a mennyből, és a föld porában már nem is maradt rajtunk semmi mennyei, mégis, Jézus eljött, hogy megkeressen, hogy megtartson: mert ő hiszi, hogy mennyeiek vagyunk. Ő annak teremtett!

Ma is elmegy valahol nem is olyan messze tőlünk, és ha csak egy kicsiny vágy is ébred a szívünk mélyén a jobb és a mennyei iránt, felénk fordul és mosolyogva azt mondja:

"Megvagy!"

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia