A szeretetet nem lehet kikényszeríteni



  
„Más példázatot is adott eléjök, mondván: Hasonlatos a mennyeknek országa az emberhez, a ki az ő földébe jó magot vetett; De mikor az emberek alusznak vala, eljöve az ő ellensége és konkolyt vete a búza közé, és elméne.”  Máté evangéliuma 13,24-25


A legtöbbet feltett kérdés Isten felé, hogy honnan ered a gonosz? Ha Isten a szerzője, akkor, hogyan lehet Ő a jóságos Isten?

Ebben a példázatban Jézus nagyon egyszerűen, érthetően megválaszolja ezt a nehéz kérdést.
A gonoszság eredetét nem Istennél kell keresni. Isten nem teremtett gonoszt.

A világegyetem távlatában Isten ragyogó képességű lényeket teremtett. Ő szerette volna megosztani a szeretetét másokkal is, ezért angyaloknak adott életet. Ezeket a nagyszerű lényeket tökéletesnek teremtette meg.

Isten tudta azt, hogy a szeretetet nem lehet kikényszeríteni, mert akkor az már nem a szeretet. Ezeket a lényeket szabad akarattal teremtette meg. Ha valakinek megadjuk ezt a szabadságot, akkor azt a kockázatot is vállaljuk, hogy az illető rosszul dönt.

Ebben a példázatban azt látjuk, hogy Isten a magvető és Sátán az ellenség. Sátánt is ragyogó fényességű angyalnak teremtette Isten, szabad akarattal, de ő rosszra használta ezt a képességét. Fellázadt Isten ellen, így minden rossz gyökerét őbenne kell keresni.

Fáradt vagy Testvérem vagy nagyon csüggedt? Talán láttad, hogy szenved valaki, vagy neked nincs mit enned? Megbetegedett, meghalt, a szeretted, most üresség tölti be a szívedet. Nem Isten a felelős, ne Istent okold érte. A konkolyt az ellenség vetette kertedbe. Sátán az a régi kígyó csapott be téged, őrá legyél mérges.

 Isten szeret Téged és azt ígérte, hogy melletted lesz ma is, minden nehézségben.

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia