A világmindenség királya


Amikor pedig eljön az Emberfia az ő dicsőségében és vele mind a szent angyalok, akkor elfoglalja majd dicsőségének trónusát.
Máté evangéliuma 25:31

Megérkezett az adventi időszak – legalábbis, ami az ünnepi fényeket, a hószállingózást illeti. Az áruházakban már egy ideje karácsonyi zenék szólnak, ezzel is ráhangolva az embereket a közelgő karácsonyra. Vegyél, egyél-igyál, ajándékozzál egy kicsit többet, gyújts gyertyákat, menj el a templomba, díszítsd a fenyőfát, fújd ki magad egy kicsit, mert úgy is minden kezdődik előlről…

Ez az aminek nem sok köze van Jézushoz. Sem az első, sem a második adventjéhez (eljöveteléhez). Persze jó a szeretetet ünnepelni, jó a fényfüzéres fák fényénél sétálgatni, jó dolgok egy kis családi együttlét.
Mégis, ha már Jézus szóba kerül, még ha csak „Jézuska” formájában is – gondoljuk át a testet öltés történetét, és emlékezzünk arra is, hogy hamarosan „eljön az Emberfia az ő dicsőségében”.

Az emberré lett Isten dicsősége rejtve volt. Néhány egyszerű pásztornak megcsillant a menny dicsősége, amikor az angyalok énekét hallgatták. A fényes ragyogás viszont elmúlt, és csak néhány alkalommal vált újra láthatóvá.

Jézus ma nem a földön van. Mennyei Főpapként szolgál értünk, közvetít, közbenjár és előkészíti második eljövetelét. Akkor már semmi sem fogja beárnyékolni végtelen hatalmát és dicsőségét. Angyalok seregével, hatalommal tér vissza. Nyoma sem lesz megalázott, kiszolgáltatott voltának. Győztes vezérként, igazságos ítélőbíróként, hazatérő királyként látja meg minden földi szem.

Enélkül a szenvedése és halála értelmetlen lett volna. Azért jön, hogy végre „rendet tegyen”. Azért, hogy a bűnt csírájában eltörölje. Akkor csak két csoport lesz: akik ragaszkodnak bűneikhez, és akik csak Jézusban bíznak. A Király visszatér. Te szolgálod őt? Te csak őt szolgálatod?

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet