Kiválasztottak

„Hiszen te Istenednek, az ÚRnak szent népe vagy. Téged választott ki Istened, az ÚR, hogy tulajdon népe légy valamennyi nép közül, amelyek a föld színén vannak. Nem azért szeretett meg, és nem azért választott ki benneteket az ÚR, mintha valamennyi nép közt a legnagyobbak volnátok, hiszen a legkisebbek vagytok valamennyi nép közt, hanem azért, mert szeret benneteket az ÚR, és megtartja azt az esküt, amelyet atyáitoknak tett.”
5Móz 7,6-7

Micsoda élmény, mikor több száz, vagy több ezer ember közül téged választanak ki! Néhány napja érkeztek meg az sms-ek a felsőoktatásba jelentkezők számára a jó, vagy rossz hírrel. „Ön felvételt nyert a … intézmény … kar … szakra.” Sok-sok diák élhette át a kiválasztás örömét, vagy az elutasítás bánatát, de min múlott, hogy melyiket? Természetesen a pontszámokon. Azon, hogy hogyan sikerült az érettségi, hogy mennyi plusz pontot tudtak összeszedni még. Vagyis nagyobb részt rajtuk. Milyen jó, hogy a rendszer elég humánus ahhoz, hogy a számunkra legkedvezőbb módon számoljon. És még így is maradtak olyanok, akiknek nem sikerült.

Nemsokára itt a szeptember és az elitebb karok, iskolák új gólyái büszkén, kihúzott testtartással lépnek be a tantermekbe. Milyen jó is élvezni a megérdemelt jutalmat. Aztán csak pár hónap, és jön a következő vizsgaidőszak az újabb küzdelemmel a bennmaradásért.

Megszoktuk már, hogy meg kell küzdenünk a jobb helyekért, aztán azok megtartásáért, de az Istentől való kiválasztottságunk még sem ilyen. Ugyanis nem függ a teljesítményünktől, nem függ a múltban elért eredményeinktől, mert nem érdem kérdése, hanem a kegyelemé. A kegyelem pedig mindenkié lehet, mindenkinek jár, adható, aki élni szeretne vele. Ahhoz, hogy Isten gyermekei legyünk nem kell megfelelni senkinek sem. Még csak egy vizsgán sem kell helytállnunk, mert valaki megtette helyettünk. Olyan ez, mintha a legjobb tanuló teljesen legálisan elmehetne helyettünk a bizottság elé, ott felmondaná a mi tételünket, aztán nekünk írnák be a jó jegyet. Sőt, ha úgy döntesz, hogy most inkább mégis te akarnál megfelelni, és elbuknál; Ő újból és újból felajánlaná neked ezt a lehetőséget, akár hetvenszer hétszer is.

Talán most azt kérdezed, miért tenne ilyet valaki? A Biblia válasza egyszerű: szeretetből.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia