Isten kívánsága

„Megjelentette néked, oh ember, mi légyen a jó, és mit kíván az Úr te tőled! Csak azt, hogy igazságot cselekedjél, szeressed az irgalmasságot, és hogy alázatosan járj a te Isteneddel.”
(Mikeás könyve 6. fejezet 8. vers)


Földünk egyik legnagyobb emberi alkotása, mely az űrből is látszik, Ázsiában található. Az ősi Kínában az emberek megelégelték az északi barbár hordák állandó betöréseit. Biztonságban kívántak élni.

Ezért elhatározták, hogy egy hatalmas falat húznak fel északon. Egy olyan falat, mely elég magas ahhoz, hogy átmászhassanak rajta, túl vastag, hogy áttörhessék, és túl hosszú ahhoz, hogy megkerülhessék.

Mikor rengeteg és áldozatos munka árán megépítették a Kínai Nagyfalat, úgy hitték ezzel elérték a biztonságot. Ám mégis, már a kezdeti időszakban, a fal fennállásának első száz esztendeje alatt háromszor özönlötte el az országot az ellenség.

S miért volt ez? Hibás volt a fal? Egyáltalán nem. A barbár hordák egyszer sem másztak fel a falra, nem törték át és nem is kerülték meg. Egyszerűen megvesztegették a kapuőröket és a kapukon bevonulva özönlöttek be Kínába.

A legnagyobb hiba az volt, hogy jobban bíztak a falban és nem fordítottak elég figyelmet az őrök jellemének kifejlesztésére.

S mindez megtörténik velünk és bennünk is. Miközben Isten kegyelmére, szeretetére apellálunk, Uram, Uramozva, s közben semmibe vesszük kívánalmait, mellyel jellemünket szeretné nevelni.

Így, tanulva a kínai fal történetéből, ne hagyd megvezetni és megvesztegetni magad saját kívánságaid által, hanem tedd fel a kérdést a legapróbb dologgal kapcsolatban is:

Uram, mit akarsz, hogy cselekedjem?