Van bocsánat

"És bocsásd meg a mi vétkeinket, miképpen mi is megbocsátunk azoknak, akik ellenünk vétkeztek;" Máté evangéliuma 6:12

Feltételekhez kötött bocsánat... Számlánk kiegyenlítése... Harag és keserűség... Duzzogó befele fordulás...Lelkiismeret furdalás és kínos éjszakák emléke ott él a lelkünkben, mert bántottak és mi is bántottunk másokat. Vannak olyan sérelmek, amelyek éveken keresztül megmérgezik életünket, mert nem tudtunk adni és elfogadni bocsánatot...

Pedig imáinkban sokszor elmormoljuk a fent idézett mondatot, szónoki beszédben hirdetjük, hogy Jézust követjük, de legbelül nagyon is tudjuk: mindez közhely. Úgy érezzük, hogy tartoznak nekünk bocsánatkérésekkel és mi tartozunk bocsánatadással a másoknak, és ez a tartozik-követel igényünk olyan magas, hogy az eget veri.

Jézus itt az "adósságok" elengedésére akar rávezetni. Olyan mértékben nyerünk bocsánatot, nyugalmat, mint amennyire el tudjuk fogadni, és ez az adásra igaz. Nem a követel-tartozik a lényeg, hanem az újra és újra lehetőséget adó szeretet, a KEGYELEM.

Van-e adósságérzet a lelkedben? Hogy úgy érzed, nem tudod elfogadni a feloldozást? Úgy érzed, hogy fizetned kell érte a jó cselekedeteiddel, mert különben nem fogad el az Isten? IGGGEN? Nem tudod elfogadni a megbocsátást Istentől, mert önmagadnak sem tudsz bocsánatot adni. Nem tudjuk elfogadni a másik embertől a bocsánatkérését, mért? Mert ciki, mert lealacsonyító, mert sérti a személyiségünket is, nehogy "má" nekünk kelljen elnézni a másiknak bármit!

Pedig ma Isten, valami egészen különlegesre invitál. Engedjük már el egymásnak a felhalmozott "adósságokat", hogy végre szabadok lehessünk. Ahogyan Jézus egyik példázatában tanít az adósságról (Máté evangéliuma 18:23-35), rádöbbenhetünk arra, hogy néha mi is olyan adós szolgák vagyunk, akiknem mindent elengedtek, de mi nem tettük meg ezt a másik emberrel.

Ma szabad lehetsz. És ez nem olyan szabad szárnyalás amit a drog, energia ital és egyéb szerek adnak. Mert a keresztény élet az nem az álmodozás rózsaszín köde, hanem sokkal inkább egy folyamatos belesimulás az Isten jelenlétébe. Akinél van bocsánat és kegyelem. Akitől megtanulhatom szeretni a társamat, aki sok mindent másképpen lát, hisz és tesz. Van bocsánat, van újrakezdés. Ma reggel bocsáss meg feltétel nélkül, és máris jobb lesz az egész napod!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet