Ne vedd természetesnek!

„De az is Isten ajándéka, hogy az ember eszik, iszik, és jól él fáradtságos munkájából.”
A prédikátor könyve 3:13

Késő délután érsz haza a munkából, és fáradtan kinyitod a hűtő ajtaját, keresed a tegnap este elkészített ételt, hogy végre élvezz is valamit a fizetésedből. Esetleg kedvesed vár frissen főtt, meleg vacsorával, és elégedetten láttok hozzá, mert megérdemlitek, mert keményen megdolgoztatok érte, és mert ennyi tellett hó elején – de még fizetés előtt – a pénzetekből. Leülsz a géped elé, és élvezed a minden hónapban feladott csekkek áldását az internet által: beszélgetsz, informálódsz; mert becsületesen megfizettél érte. Utána veszel egy forró zuhanyt, és próbálod lemosni magadról a napod összes szennyét, átkát, rossz emlékét. A kellemes illatú tusfürdő felfrissíti mind a tested, mind a lelked, és elégedetten bújsz az ágyba, hogy békében búcsút mondj a nap forgatagának.

Reggel álmosan kikászálódsz, kinyitod a gardróbszekrény ajtaját, és keresel valamit, amiben jól éreznéd magad az újabb kihívások közepette. Kavarog a fejedben, hogy nincs egy göncöm sem, de végül csak találsz valamit, ami az egyéniségednek, és az időjárás adta viszonyoknak megfelelő. És elindulsz dolgozni, hogy megteremtsd a mindennapok megélhetését, hogy meglegyen a mindennapi kenyér, ruha, víz, villany, gáz, internet, telefon, és még kitudja mennyi „otthonos apróság”, amik nélkül már nem érzed életnek az életet. Keményen megdolgozol ezekért, és nem érzed, hogy köszönetet kéne mondanod a pénzügyes hölgynek, hogy minden hónapban átutalja a bankszámládra a pozíciód és elvégzett munkád alapján járó csekély összeget. Nem nézel hálás szívvel a szupermarket eladójára, hogy a neki odaadott pénz ellenében elviheted a megvásárolt dolgokat. Nem hívod fel a vízműveket zuhanyzás közben, hogy köszönetet mondj a melegvízért, mert keményen megfizetted az árát.

De kérlek, ma reggel nézd másként ezt az egészet. Ne gondold, hogy minden ilyen természetes. Ne gondold, hogy mindez a te érdemed. Adj hálát Istennek, mert Ő adja a mindennapi kenyeret, mert minden, ami körülvesz, az Ő ajándéka.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia