Isten nagysága

Hisz a te igazságod, oh Isten, felhat az égig,mert nagyságos dolgokat cselekedtél;kicsoda hasonló hozzád, oh Isten?”
Zsoltárok Könyve 71:19


Az elmúlt hétvége, nekem és barátaimnak minden szempontból megerőltető volt. Fizikai sérülés, lelki trauma és a félelem van még mindig a terítéken, hiszen élet-halál közé került öt fiatal barátunk egy közúti baleset miatt. Amikor a történetekre gondolok, az Isten nagyságának bizonyítékát látom, aki az esélytelenség közepette átkarolja törékeny testünket és védeni próbál minket. Aki ott van, és nem engedi a körülmények győzelmét, hanem együtt sír velünk a vérző sebeinken.


Felteszem a kérdést ebben a történetben hol az igazság? Az igazság egyenlő lenne azzal a szóval, hogy soha nem történik semmi veszélyes, és rossz velünk? Vagy inkább az Isten nagyságának megnyilvánulása, ha minden életveszélyes helyzetben ott van és csodával határos módon véd minket?


Kicsoda olyan, mint az Isten? Nincs hozzá hasonló. A nagyságos Isten minden körülmények között ott van, hiszen nem engedhetné meg a rosszat, ha Mindenhatósága nem lenne képes azt felülmúlni (Szt. Ágoston). Csak ezt a tényt nehezen látjuk meg. Gyakran az életünk nehezebb oldalát látjuk, mert erre tanít negatív szemüvegünk, erre nevel minket, vagyis hagyjuk, hogy ezt kódolja belénk. Az élet nem nehéz akkor, még ha minden barátom, és jó elmaradt tőlem, mert akkor is a többség oldalán állok. Ha magamba maradtam a sebeimmel, még mindig a többség oldalán állok, mert Isten van az oldalamon, és kifog minket a kisodródásainkban.


Nos, a mi döntésünk, hogyan is értelmezzük a helyzetet. Mi döntjük el a szemüveg milyenségét. Ma reggel bárhogyan nézheted magad. Te döntöd el, milyennek látod magad a tükörben. Isten megismételhetetlen csodájának látod magad, vagy egy majomból kifejlett magasabb rendű egyednek? Szeretetből megteremtett vagy a véletlen műve? Isten védelmez téged a bajokban, vagy elfordul tőled? És amilyen választ adsz ezekre a kérdésekre, olyan mértékben fogod meglátni azt a nagyságot, amiről a 71. Zsoltár beszél.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia