Kísértés vagy próba

„Nem egyéb, hanem csak emberi kísértés esett rajtatok; de hű az Isten, aki nem hágy titeket feljebb kísérteni, mint elszenvedhetitek; sőt a kísértéssel egyetemben a kimenekedést is megadja majd, hogy elszenvedhessétek.” I.Kor.10,13.

Mielőtt a fenti Igére rátérnék, fontos tisztáznom a fogalmakat! Mi a különbség a kísértés és a próba között? Kitől származik az egyik és kitől a másik? Hogyan tudok különbséget tenni a kettő között?
Az Ige szerint „Isten gonoszsággal nem kísérthető, Ő maga pedig senkit sem kísért.” Jak.1,13. Tehát, a kísértés nem Istentől származik! Sátán az, aki el akar buktatni bennünket és a mélységbe akar taszítani. Ezt akarta tenni Jézussal is, amikor megkísértette! Mt. 4,1-10. Isten legfeljebb csak próbát enged meg életünkben. Amikor Isten próbát ad, felemel általa, Sátán viszont a kísértéssel rosszat akar. Ha benne vagyunk egy próbában, kemény küzdelemben van részünk, a kísértés viszont könnyű megoldásokat kínál. Nézzünk egy példát! Ha mondjuk, a hétvégén be kellene menned szombaton dolgozni, három lehetőséged van: vagy elmondod, hogy Istennek akarsz inkább engedni, ezért a gyülekezetbe mész, vagy kitalálsz valamilyen hihető mesét, amit beadsz a főnöködnek, hogy miért nem tud bemenni, a harmadik eshetőség pedig az, hogy bemész dolgozni. Ha megmondod az igazat, ez nem könnyű, mert lehet, hogy kirúgnak a munkahelyedről. Ezt senki sem akarja! Ha kitalálsz valamit, lehet, hogy most megúszod, de ezzel csak elnapoltad a döntést. Vissza fog köszönni a probléma… Ha viszont bemész, ez tűnik a legegyszerűbbnek! Megmarad a munkád, nem kell magyarázkodni, és különben is, ez nem is munka! Csak segítek másokon! Ott kell ülnöm, nem csinálok semmit és akár a Bibliát is olvashatom! Tisztán látszik tehát, hogy a próba nehézséggel jár, míg a kísértés könnyed megoldásokat ad!
Mégis érdemesebb az Úrnak engedni, még akkor is, ha ez kellemetlenebbnek látszik! Ha hűséges maradsz az Úrhoz, Ő elküldi a mennyei segítséget! Bár nem kellemes a bizonytalanság, nem jó érzés, amikor, gúnyolnak, veszélyben van a jövőd, mégis megéri! Életem legszebb tapasztalatai azok, amikor kiálltam az Úrért és az Ő igazságáért, még ha nem is látszott ésszerűnek! Ma is ezekből a tapasztalatokból élek és újabb erőt adnak a következő küzdelmekhez! Ha viszont engedsz a kívánságnak, bár érzed, hogy ezt nem szabadna megtenned, keserűség, kilátástalanság, gyötrelem lesz a vége!
Képzeld el, ha Jézus engedett volna a kísértőnek, és leborulva imádta volna Sátánt! Hiszen azért jött, hogy visszaszerezze a Földet! Mennyivel egyszerűbb lett volna, ha belemegy az alkuba! Nem kellett volna szenvednie, megaláztatásokban részesülni, és végül kegyetlen kereszthalált elszenvednie! A könnyű megoldás felkínáltatott: csak imádj engem, és minden a tiéd lesz! Hiszen ezért jöttél, nem? Hála legyen az Úrnak, hogy Jézus nem ezt választotta! Így szerezte meg nekünk az üdvösséget!
Jézus ma is ott áll melletted, hogy felkínálja erejét! Ma is adhat győzelmet neked a kísértéseken! Nincs az az erő, amely eltántoríthat Istentől! Ha benne bízol, bármilyen módon jön Sátán, bármilyen tetszetős dolgot kínál is fel, ragaszkodj Jézushoz! Ne feledd: ha látszólag nehéz is az út, ha úgy tűnik, problémáid is támadhatnak, mégis válaszd ezt az utat! A kísértő biztos, hogy könnyedebb megoldásokat kínál, biztos, hogy rövid távon logikusabb is, ez mégis a vesztedet okozhatja!
Ha kéred a segítséget ezen a reggelen, Ő erőt ad minden helyzetben…..

Kormos Tivadar

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia