A türelmes hit

„Ha pedig azt reméljük, amit nem látunk, akkor állhatatossággal várjuk.”

Rómabeliekhez írt levél 8:25

A várakozás és a nehézségek próbára teszik hitünket. Viszont az is igaz, hogy ezek nélkül nem edződik, nem erősödik kellőképpen. Márpedig ha hit által fogad el bennünket Isten igaznak, akkor Isten kegyelmét kell látnunk a várakozásban és a nehézségek jellemformáló hatásában.

Pál szerint az egész teremtett világ arra vár, hogy Isten megszabadítsa a világot a romlandóság szolgaságából. Ma már elképzelni sem tudjuk milyen lehetett igazan szabadnak lenni. Világunkban ma is jelen van a rabszolgaság – a szó hagyományos és lelki értelmében is. Embereket erőszakkal munkára kényszerítenek. Csak Indiában több, mint negyven millió gyermeket dolgoztatnak. Világszerte többszázezer gyermekkatona vesz részt fegyveres konfliktusokban. A világ lakosságának egy ötöde naponta éhen marad…

De ami még ezeknél is rosszabb: évről évente többen halnak meg önkezüktől, mint a világ fegyveres konfliktusaiban együttvéve. Több ember ismeri föl a McDonald’s arany logóját, mint Krisztus keresztjét… (Fejezetcímek a Merre tart a világ? – 50 tény, amely megrengethetné a világot című könyből; Jessica Williams).

Magyarul: a tények arról beszélnek, hogy egyre több és nagyobb kihívással kell szembenézzünk. És ha nem is egyformán, de mindannyian érintettek vagyunk.
Megoldási kísérletek vannak bőven a személyes felelősségtől elkezdve a globális összefogásig. A Bibliát olvasó ember viszont nem ezekre néz. Jézust várja, akinek eljövetele nem a helyzet megjavítását, hanem tökéletesen új világot hoz. Olyat, ami még az édeni állapotoknál is szebb, jobb, örömtelibb lesz.

Ezt még nem látjuk, csak a körülöttünk lévő világot. Isten türelmet kér, hogy minden szempontból minden teremtménye számára megnyugtató megoldás szülessen. Szerintem megéri várni hittel és türelemmel.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia