A hű szolga elismerése

„Ura így szólt hozzá: Jól van, jó és hű szolgám, a kevésen hű voltál, sokat bízok rád ezután, menj be urad ünnepi lakomájára!”
Máté evangéliuma 25. fejezet 21. verse

Ma reggeli igénk kulcs kifejezése: hűség. De mit is jelent ez a kifejezés:„A hűség elsősorban megbízható kitartást jelent egy személy vagy valamilyen feladat mellett. Amennyiben egy kapcsolat kizár más kapcsolatokat - pl. a házasságban - akkor a hűség az egyszer vállalt kapcsolat kizárólagosságának elfogadását is jelenti.”
Napjainkban talán a legnagyobb hiány éppen a hűségből van. Mivel a rohanás és idő szűke bűvkörében élünk a legtöbb ember a hűségre, mint felesleges luxusra tekint, hiszen nem „pazarolhatjuk” el a semmivel nem pótolható időnket egy „értelmetlen kitartásra” valaki vagy valami mellet. Az ilyen és ehhez hasonló a gondolkodásnak esett áldozatul a házasság, a hűség egyik legszebb és leg fontosabb megélhetési lehetősége.
A Bibliában a hűség elsősorban Isten személyéhez kötődő fogalom „ő meg is tart hűségesen mindenkor.”(Zsoltárok 146, 6.) „Ha hűtlenek vagyunk, ő hű marad, mert ő magát meg nem tagadhatja.” (II. Tim. 2,13.) Ennek az isteni hűségnek legszebb és legbeszédesebb kifejezése Jézus Krisztus élete. Benne, -Krisztusban- az Atya a legdrágábbat, Fia életét adta, hogy meggyőzzön bennünket hűségéről, szeretetéről, és irgalmáról.
A hűség ugyanakkor az emberi élet fontos része, ezért Isten a Szent lélek gyümölcsében nekünk ajándékozza a hűséget, hogy akkor is képesek legyünk a tartásra mikor a „halál árnyékénak völgyében” járunk.
Milyen megnyugtató, hogy Isten, ha látja a kevesen való hűséget, akkor bíz ránk sokat! Segítsen bennünket ma az Úr, hogy a „mai nap kevesén” hűek tudjuk lenni!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia