Az ima ereje

„És a hitből fakadó imádság megszabadítja a szenvedőt, az Úr felsegíti őt, sőt ha bűnt követett is el, bocsánatot nyer.”

Jakab levele 5:15

A bűn és a szenvedés, két olyan dolog, melytől már kezdetek óta szabadulni szeretne az ember. Az igazsághoz az is hozzátarozik, hogy inkább az utóbbi zavar bennünket, bármi is legyen az oka.

Az ima erejéről szoktunk itt beszélni, bár azt is mondhatnánk, hogy a közösségi imában rejlő lehetőségnek egy gyakorlati formájáról van itt szó. Az olajjal való megkenést ma már ritkán alkalmazzuk, pedig ez egy elterjedt és elfogadott gyakorlat volt az apostoli időben. Ha valaki nagyon beteg volt, magához hívatta a gyülekezet presbitereit, hogy imádkozzanak érte és kenjék meg olajjal. A hitből fakadó ima, a bűnvallás, a buzgó könyörgés pedig nem maradt válasz nélkül (még ha nem is minden esetben gyógyult meg a beteg).

Egy gyakorlat mindenképpen áldást jelentett a beteg és a közösség számára, a következő okok miatt:

- Az olajjal való megkenést önvizsgálat és bűnvallás előzte úgy a beteg, mint a közösség képviselői részéről. Ha csak ez történik meg, már „megérte”.

- Ez a gyakorlat kifejezte Isten gyógyító hatalmába vetett erős hitet. Nem hitetlenség igénybe venni az elérhető orvosi segítséget miközben együttműködünk Istennel a gyógyulásunk érdekében.

- A kellő alázattal és helyesen alkalmazott imádság lelki békét adott mindenkinek, mert Isten kezébe helyezték a beteg sorsát. Ellen White szavaival élve így imádkozhatunk: „ha gyógyulásuk a Te dicsőségedet és betegek javát szolgálja, Jézus nevében kérünk, gyógyítsd meg őket! Ha pedig gyógyulásuk nem egyezik meg akaratoddal, kérünk, hogy kegyelmeddel vigasztald meg őket, és jelenléteddel segíts nekik elviselni szenvedésüket. (A nagy Orvos lábnyomán, 158.o)

- Végül még egy áldást említenék: a közösség megerősödését. Nem tudom elképzelni, hogy ha néhány ember leborul hittestvére ágya körül Istenhez könyörögve, ott ne erősödne meg rendkívüli módon a testvéri közösség.
Bizony, „nagy az ereje az igaz ember buzgó könyörgésének.” (Jakab 5:16).
Mi gátol, hogy kövessük elődeink jó példáját?


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia