Isten csodálatos ajándéka

„Akkor meglátod és ragyogsz örömtől, és remeg és kiterjed szíved, mivel hozzád fordul a tenger kincsözöne, és hozzád jő a népeknek gazdagsága.”
(Ézsaiás könyve 60. fejezet 5. vers)
Ézsaiás az Ószövetség evangélistája. Megjövendölte, hogy Izrael népe a hűtlenség és a hitehagyás következtében fogságba megy, de vizionálta azt is, ahogy majdan a maradék, a próbában mindvégig kitartók visszatérnek és az édeni állapothoz hasonló békességben élnek. Erről a visszatérésről szól Ézsaiás könyvének utolsó néhány fejezete.

A fent olvasható vers egy ígéretsornak csupán egyetlen része, mely úgy kezdődik: „Kelj fel, világosodj” (Ézs.60:1) Egy gyászoló szülő képe tárul itt szemünk elé, ki elhurcolt gyermekeit siratja. Majd búslakodása határtalan örömmé változik, amint meglátja messziről jövő fiait és leányait, kiket ölben hoznak (Ézs.60:4), távoli szigetek kincseivel megrakott tevekaravánok. Vajon egy szülő számára ebben a pillanatban mi jelenti az igazi ajándékot?

Gyermekkoromban mikor szüleim rövidebb- hosszabb távollétükből megérkeztek, mint minden gyermeket legjobban a megérkezett csomagok tartalma foglalkoztatott, semmint a körém fonódó kezek, melyek inkább béklyóként tartóztattak a nekem szánt meglepetések felkutatásában. Akkor még nem tudtam helyesen mérlegelni a dolgok valódi súlyát, igazi értékét. Ma már nem az számít, mit hoznak magukkal, hanem hogy jöjjenek, illetve, hogy találkozzam velük.

Ez a néhány ézsaiási sor a maga reményteljes módján komoly kérdéssel ostromol.

Ebben az eltárgyiasult, elszemélytelenedett korban, amikor az ember egyre kevésbé fontos, vajon én, aki kereszténynek vallom magam, hogyan viszonyulok másokhoz? Számomra is fontosabb a virtuális világ a maga látványelemeivel, mint a szeretet valódi érintése?

Isten ajándéka ma sem az arany és az ezüst, hanem azok az emberek, akik hordozzák azokat. Igen, Isten csodálatos ajándéka a házastársad, a gyermekeid, rokonaid, barátaid, ismerőseid, szomszédod, munkatársad, és az az egyszerű járókelő, aki veled szembejön az utcán…

Csak talán még nem nőttünk fel oda, hogy ajándékként értékeljük őket. Elmegyünk, eléldegélünk egymás mellett és észre sem vesszük, milyen értéket hordoz a másik.

Határozzuk el együtt, hogy ma növünk legalább egy centit egymás értékeinek felfedezésében! Amikor embertársunkra tekintünk Isten részünkre tartogatott csodálatos ajándékát látjuk, és ennek örömét kifejezésre juttatjuk, szavakkal és tettekkel.

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

A tökfőzelék és a szeretet