Diadalra vezet az Úr

„De hála legyen Istennek, aki a Krisztus ereje által mindenkor diadalra vezet bennünket, és ismeretének illatát terjeszti általunk mindenütt.”
Pál második levele a korinthusiakhoz 2:14

Jó illat, ismeret és diadal? Hogyan kapcsolódnak ezek egymáshoz? Diadal és jó illat? A diadal általában nem szokott azonnal jó illattal járni. Később igen, de a diadal pillanata általában verejtéktől nedves. Ismeret és diadal? Ők ketten talán egymáshoz tartoznak, mert igazi ismeret nélkül nem tudod hol és mi ellen kell harcolnod. Jó illat és ismeret? Ha valakit ismersz, akkor megismered az illatáról is, és nem érdemes olyan valakit párodnak választani, akinek az illatát nem tudod elviselni.

Csodálatos, ha jó illat van körülöttünk. Az ellenkezője viszont nagyon taszító tud lenni. Nem tudunk egy rossz szag elől menekülni, mert elég gyakran kell levegőt vennünk. Egy poszter előtt mehetünk csukott szemmel, vagy nem arrafelé figyelve, de a szagok elől nem menekülhetünk. Milyen szomorú, hogy a jó illatokat olyan gyorsan megszokja az orrunk, hogy nem sokáig érezzük, mert természetessé kezd válni.

Egy jó illatot nem lehet szavakkal leírni. Nem tudod elmondani, milyen illata van egy virágnak akkor, ha az illető nem érez semmit belőle. Az illatok leírásánál pedig igazán nincsenek olyan szavaink, amelyek csak illatokra vonatkoznának: vagy virágokhoz, vagy ízekhez hasonlítjuk, vagy tapintással érzékelhető tulajdonsággal írjuk le őket. Beszélünk orgonaillatról, meg gyöngyvirágillatról, vagy édes és száraz illatokról. Illatokról valójában beszélni nem lehet, csak apellálni arra, hogy a hallgató már tapasztalt olyant, amihez hasonlítanánk azt.

A divat és kozmetika világában beszélnek illat és személyiség kapcsolatáról, csábító illatokról. Valóban van kapcsolat illat és személyiség között. Vannak olyan emberek, akik illatoznak, mert nem a maguk személyiségét akarják rákényszeríteni másokra, hanem Valaki másnak a személyét engedik illatozni a maguké helyett. Mert az egyszeres személyiség (akinek csak sajátja van, de nincs felülről kapott) izzadságszagú és erőltetett. Akinek van átformálódott, felülről és belülről ajándékba kapott, de érte megszenvedett személyisége, azok a jó illatú emberek.

A mi diadalunk az, hogy Isten vezet minket, Istené pedig az, ha végre nem rólunk, hanem Róla szólhat az élet. Nem azért, mintha Ő egy olyan kényúr lenne, akit állandóan dicsőíteni kell, hanem Ő tudja, hogy bennünket arra teremtett, hogy tükrözni tudjunk. Tükrözni azt, akivel a gondolatainkban foglalkozunk.

Akkor leszünk mi is diadalmas emberek, ha engedjük, hogy Isten vezessen bennünket a győzelemre azzal, hogy a Vele való kapcsolat érzete átüt a mi életünkön. Mindezt azért teszi lehetővé Isten nekünk és azért ajándékoz meg ezzel a kiváltsággal, hogy mások is megérezzék a jó illatot. Önzetlen diadal. Istennek is, nekünk is!

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hívd meg a lelkészed egy sörre!

Világosság a sötétségben

Gyakorlati teológia